Уроци по масаж

уроци-по-масаж

В тази статия ще прочетете уроци по масаж.

Масажът трябва да започне меко и нежно, след това интензивността на движенията постепенно се увеличава, а при завършването е необходимо да се повторят отпускащите техники. Броят повторения на отделните масажни техники е различен и зависи от индивидуалните особености на пациента. Едни техники може да се повторят 4-5 пъти, други по-малко.
Много важно е правилно да се разчетат силата и продължителността на масажа. Грубите, припрени, несистемни и неритмични движения, а също прекомерната продължителност на сеанса могат да предизвикат болки, спазматични съкращения на мускулите, раздразване на кората на главния мозък и превъзбуда на нервната система. Подобен масаж ще причини повече вреда, отколкото полза.
Масажът не трябва да започва с резки движения и рязко да спира. Първите сеанси не бива да са интензивни и продължителни: мускулите се нуждаят от подготовка.
Необходимо е да се променя силата на натиска с пръсти върху тялото и внимателно да се анализират възникващите усещания.
За да се улови усещането за подходящия за вас ритъм, при който ръцете се движат непрекъснато, а една техника се сменя с друга, желателно е да се проведат няколко тренировъчни сеанса.
При масаж на горните крайници движенията трябва да са насочени от китките към лактите, след това от лактите към подмишниците.
При масаж на долните крайници движенията се насочват от стъпалата към коленете, след това от коленете към слабините.При масаж на торса, шията, главата движенията трябва да са насочени от гръдната кост настрани към подмишниците, от кръстеца нагоре към врата, от косата към подключичните лимфни възли.
При масаж на корема правите мускули се масажират от горе надолу, а косите – обратно, от долу нагоре.
Масажът трябва да започне с големите части на тялото , а след това да се премине към по-малките – тази последователност съдейства за подобряване на кръвообращението и лимфообращението.

Post Categories: Видове масажи
Tags: