Тхники на масаж – поглаждане

Тхники на масаж   поглажданеПоглаждането се смята за една от най-древните техники на масаж. Тя оказва повърхностно въздействие върху организма и затова се смята за най-щадящата и лека. Ето защо именно с поглаждането се започва и се завършва сеансът. Освен това поглаждането се изпълнява след всяка от ударните техники.
Преди всичко поглаждането въздейства на кожата: то я очиства от вроговените люспици и от остатъците от секретите на мастните и потните жлези. Това подобрява кожното дишане, засилва отделителната функция на потните и мастните жлези и съкращателната функция на кожните мускули, което на свой ред допринася за извеждането от организма на продуктите от обмяната. Повишава се и кожно-мускулният тонус. Кожата става гладка, еластична и здрава.
Леко зачервяване на кожата при поглаждането свидетелства за активизирането на така наречените резервни капиляри и за засилване на кръвообращението , в резултат на което се увеличава постъпването на кислород в кожните клетки.
Поглаждането допринася за намаляване на отоците, тъй като помага за оттичането на лимфата и кръвта.
При поглаждането интензивно се отделят продуктите на разпада, затова процесът на прочистване на организма се подобрява.
Поглаждането, като техника на масаж съдейства за премахване на болката при травми и различни заболявания.
Специално трябва да се отбележи въздействието на поглаждането върху периферната нервна система. Поглаждането помага да се приглуши болката и да се успокоите. Дишането се забавя, става равномерно и спокойно.
Поглаждането е рефлексогенните области оказва терапевтичен ефект при заболявания на вътрешните органи и тъкани.
При нервни разстройства – спазми, тикове, хистерия, нарушения на съня и т.н. – то помага да се отпусне и да се премахне напрежението. Техниката също така подготвя мускулите за следващите масажни техники.
Поглаждането се изпълнява с отпусната китка, с повърхността на дланите. Четирите пръста трябва да са събрани, а палецът е отведен в страни.
Необходимо е да се обхване с ръка колкото е възможно по голям участък от тялото: колкото по-голяма част от кожата се поглажда, толкова по-добър ще е резултатът. Съществуват няколко разновидности на поглаждането, които се прилагат в зависимост от задачите на масажа и от мястото, на което се прави.
Ръцете при поглаждането трябва да се отпуснати, те сякаш се хлъзгат по повърхността на кожата и я докосват съвсем леко.
Поглаждането се изпълнява в една посока, по правило по хода на лимфните съдове и вените.
По дълбоко може да бъде поглаждането на сгъвките на крайниците: именно тук минават най-големите кръвоносни и лимфни съдове.
Всички техники на поглаждането се изпълняват бавно и ритмично, в продължение на една минута трябва да се направят около 20-25 плъзгащо поглаждания.

Post Categories: Видове масажи
Tags: , , , ,