Mагията на масажа

масажа-тайна-масажи

Да даваш и да получаваш – тайната на масажа

 

Масажът е двупосочен поток от докосване и ответна реакция, взаимен обмен на енергия. Комуникационните средства са ръцете, които едновременно дават и получават, и кожата. Чрез ръцете си усещате и откривате неповторимата индивидуалност на човека, когото докосвате, а чрез кожата си масажираният приема като дар  вашето докосване, нежното съприкосновение и движението. В известен смисъл термините „масажиращ” и „масажиран” са подвеждащи, тъй като всяка форма на терапия чрез допир е всъщност едно споделено изживяване. За да може да се предаде лечебната сила, двамата партньори трябва да разберат своята роля в този обмени едновременно да дават и да получават: масажираният отдава своята вяра и се оставя в ръцете на масажиста; масажиращият влага своята отзивчивост и усет за нуждите на партньора си. Във висшата си форма масажът може да се превърне в своего рода медитация, при която и двамата участници са в настоящето, и двамата са съсредоточени върху осъществяващият се между тях контакт.

Даващият

Когато правите масаж, много е важно да можете да се движите свободно, ето защо трябва да носите широка и удобна дреха. Измийте ръцете си преди сеанса. Ноктите ви трябва да са добре подрязани. Свалете часовника и пръстените си. Помолете партньора си да свали бижутата и дрехите си, които евентуално ще ви пречат. Ако използвате масажно масло, най-добре е масажираният да бъде гол, но винаги се съобразявайте с желанията на хората и им позволете да задържат част от облеклото си, ако така ще се чувстват по-добре. Погрижете се за удобството на масажирания, сложете мека подложка под глезените, корема или кръста, ако е необходимо. Преди да се концентрирате, заемете удобна поза. По време на масажа тялото ви трябва да е отпуснато, а вниманието ви съсредоточено върху това, което правите. След масажен сеанс винаги измивайте ръцете си.

 

Получаващият

За да извлечете максимална полза от масажа, трябва да вземете дейно участие в лечебния процес, като съсредоточите вниманието си върху докосването на масажиста, без да се разсейвате. Щом седнете или легнете , отпуснете се напълно. Затворете очи и се концентрирайте върху дишането и онези части от тялото, които движат при вдишване и издишване. Опитайте се да забравите всички грижи и проблеми, които тежат на душата ви. Бъдете отзивчиви при допира на ръцете на масажиста и се съсредоточете върху усещанията, които поражда. Отпуснете крайниците и оставете масажиста да ги движи при пасивните упражнения, вместо да се опитвате да му помогнете. Кажете му кое докосване или движение ви доставя удоволствие, предупредете го, ако натискът е твърде силен, но по принцип избягвайте да говорите много.

 

Mагията на масажа

Post Categories: Видове масажи
Tags: , , , , ,