Рефлексен масаж

Рефлексен-масаж

Самолечение с рефлексен масаж на ръцете

Рефлексния масаж на ръцете предлага всички ползи на рефлексния масаж на стъпалата с едно голямо предимство! Рефлексния масаж на ръцете е идеалната терапия за самолечение. Невъзможно е да осъществиш завършено лечение с рефлексен масаж на стъпалата на самия себе си, тъй като много от рефлексните точки са твърде трудни за достигане. Но всички рефлексогенни точки на ръцете могат да бъдат допрени с лекота.
Друго предимство на рефлексния масаж на ръцете е, че можеш да се лекуваш успешно по всяко време и на всяко място. По път за работа, в автобуса или влака, на работното си място по време на почивката за чай или обедната почивка, докато чакате на дълга опашка, за да платите някакви покупки, докато седите пред кабинета на лекаря или зъболекаря, или когато отпочивате в къщи, гледайки телевизия. Не е необходимо някой да знае какво правите!
Така че няма абсолютно никакви пречки да се самолекувате най-малко веднъж седмично. Ако имате тежък проблем, като например сенна треска, болки в ушите, главоболие и т.н. тогава неуравновесените рефлексогенни точки могат да бъдат лекувани няколко пъти дневно.
Ако сте професионален рефлексолог, насърчавайте пациентите си да работят върху ръцете си между сеансите. Това ще засили рефлексотерапията, която правите, и ще ускори времето за възстановяване на вашите пациенти.
Подробният дневен режим, е отличен начин за подобряване и поддържане на добро здраве. Чудесен е за сваляне на стреса в края

Натиск и реакции и реакции в рефлексния масажа на ръцете

Натискът зависи изцяло от човека. В общия случай, натискът ви трябва да бъде твърд, но не и болезнен. Помолете получателя за обратна информация, за да можете да нагодите правилно вашия натиск. По-физичната, земната личност обикновено ще е благосклонна към силен натиск, докато по-чувствителните индивиди предпочитат много леко и нежно лечение.
Винаги използвайте лек натиск при възрастни, диабетици, деца и болни в краен стадий. Натискайте леко на нежните, чувствителни области и използвайте много здрав разум.
Могат да се появят всякакви видове реакции по време на и между рефлексологичното лечение, въпреки, че е не възможно да с предвидят. Но чрез почивка се гарантира, че всяка промяна, независимо дали физическа или психическа, е положителен знак и показва, че лечението наистина действа.
Доста невероятно е следващите реакции да бъдат предизвикани, но винаги е най-добре да бъдеш подготвен за всичко. Това ще ви даде сигурност, че ще останете спокойни и няма да изпаднете в паника.
Ако получателят започне да се поти прекомерно и започне да се чувства неудобно, и вероятно има сърцебиене, това е знак, че е престимулиран. Това не е задължително да е по ваша вина – получателят може да е прекалено чувствителен или да преминава през особено труден, напрегнат период от неговия живот. Ако не натискате прекалено силно за дълги периоди от време върху чувствителни рефлексогенни области, това може никога да не се случи.
Но, ако такава ситуация бъде предизвикана, не прекъсвайте вашето лечение. Масажирайте ръката нежно и я притиснете леко между вашите две ръце. Помолете го да поеме няколко дълбоки глътки въздух, докато реакцията отмине. Ако прояви желание на говори или плаче, това трябва да бъде окуражено, докато освобождаването се осъществява. Изслушайте го със съчувствие, без да го прекъсвате. Ако не иска да облече в думи своите чувства, уважете неговото желание. Предложете салфетка, ако е необходимо, и чаша вода. Уверете го, че този вид реакция е възможна, но малко вероятно да се случи и по време на следващото лечение. Обвийте ръка около него и го прегърнете, за да му предложите удобство и сигурност. Насърчете го да пие много вода през следващите няколко дни, за да отмие токсините.

Противопоказания срещу рефлексен масаж на ръцете

Рефлексния масаж на ръцете е много безопасна и естествена терапия. Винаги трябва да бъде извършвана много внимателно и никога не бива да бъде болезнена. Трябва да бъде изключително отпускащо и блажено преживяване. Все пак, има ограничен брой случаи, когато трябва да бъде търсен съвет преди лечението, или трябва да бъде поета изключителна грижа. Ако сте дори малко несигурни, тогава, моля, потърсете съвета на квалифициран лекар.
Кога не се прилага рефлексен масаж на ръцете?
Ако получателя страда от дълбок венозен тромбоцит или флебит, тъй като съсирекът може да се откърти.
Веднага след операция, докато лекарят не обяви пълно възстановяване, заради риска от тромбоза. Проучванията показват, че рефлексния масаж ускорява възстановяването, но само ако се провежда съвсем леко лечение по време на началните стадии.
Ако получателят има заразна кожна болест като краста, трихофития или варицела. Може да задълбочите здравословния проблем или да го пренесете на себе си или другите.
Ако получателят има треска – изчакайте докато утихне. Лечението чрез рефлексен масаж на ръцете освобождава токсините в системата. Тъй като високата температура е знак, че тялото се бори с токсините, е добре да го оставим да се справи с борбата.
Не използвайте рефлексен масаж на ръцете върху репродуктивните области, по време на бременност.
Внимавайте когато лекувате диабетик. Използвайте по-малък натиск, тъй като кожата може да бъде по-тънка, по-крехка и да се контузи лесно.
Когато лекувате хора със сърдечни проблеми избягвайте рефлексната зона на сърцето, ако е сложен пейсмейкър.
Ако има болезнени мазоли, бучки, области с удебелена кожа – използвайте лек натиск.
Използвайте много внимателен натиск при натъртени места и всякакви други нежни, болезнени области.

на дълъг, тежък ден. Преди да започнете, се настанете колкото е възможно по-удобно. Отпуснете се във вашия любим стол или седнете на дивана. Поставете възглавничка с кърпа върху нея, и сте готов да започнете самолечението. Не може да бъде по-лесно!
Последователността на режима на самолечение ще отнеме десет-петнадесет минути. Първоначално може да отнеме повече, но скоро ще се запознаете с движенията и рефлексогенните точки. Ако сте лекували други с рефлексен масаж на ръцете, няма да имате никакви затруднения в усвояването на този дневен режим.

 

 

Post Categories: Видове масажи
Tags: