Масаж с четка за баня

Масаж с изтривалка или четка за баня

Масажът в баня може да се замени с простото разтриване на тялото. За целта ще ви е нужна изтривалка или специална масажна четка. Ако нямате такива, ще ви свършат работа и стари вълнени ръкавици с един пръст от сандъка на баба. Най-важното е да не забравите след баня да ги изсушите добре. Защо е полезно разтриването в баня, особено с вълнена тъкан? На първо място, с въздействието си върху кожата: то и връща гладкостта, еластичността, здравия вид. При това се активизира дейността на потните и мастните жлези, системата на кръвообращението, което на свой сред влияе положително на целия организъм.
Разтриването не бива да продължава повече от 2-3 минути.
Както и всеки друг масаж разтриването с изтривалка за баня трябва да започне с поглаждане в посока към лимфните възли по основните масажни линии. Отделете на поглаждане около минута и пристъпете към разтриване. Отначало с праволинейни зигзагообразни кръгови движения се разтрива врата – от границата на косата към гърба, гърдите и се завършва с раменете.
Гръдната област се разтрива от средата на гърдите към шията и встрани към подмишниците. Следва разтриване на ръцете: от лакътя нагоре, а след това от китката към лакътя. Бедрата се разтриват отначало от вътрешната страна с постепенен преход към предната, външната и задната. След това се разтриват подбедриците, стъпалата и най-накрая коленните стави. При разтриването им се препоръчва да се засили натискът на ръцете върху масажирания участък. След това се разтрива областта на таза, седалищните мускули, кръстът гърбът и коремът.
Процедурата завършва с меки поглаждащи движения, може и само с ръце без изтривалка. Не забравяйте след масажа да полегнете, да се отпуснете и да си починете за 5-10 минути.

Post Categories: Видове масажи