Масаж с метличка

Най-подходящи за баня са брезовите и дъбовите метлички. Брезовите метлички се приготвят през юни или юли, като клоните се отрязват в сухо време, за да не потъмнеят по-късно. Брезовата метличка прочиства въздуха, влияе благотворно на кожата, помага при болки в мускулите и ставите, ускорява зарастването на драскотини и разнасянето на синини, съдържащите се в листата фитонциди убиват болестните микроби.
Клонките за дъбова метличка се режат от началото на юли до края на август, също в сухо време. Листата на дъба отделят лечебни вещества, които влияят благотворно на кожата. Дъбовите метлички са много полезни за хора с мазна кожа.
Преди да използвате  метличката, накиснете я в съд с вряла вода за 5-10 минути.
След като тя се напари легнете по корем на пейката. Масажът започва от стъпалата – с леки поглаждащи движения от долу нагоре към главата.След няколко движения от стъпалата към главата започнете движения от главата към краката. Тя трябва да са плавни и внимателни.
След това идва ред на пляскането по краката – от стъпалата до седалищните мускули, ато задължително се обхождат ямките зад коленете, слабинната област, лакътните сгъвки, подмишниците.
Гърбът се масажира с леки пляскащи движения, като се обхващат страничните обпласти.
След масажа на гърба трябва да се обърнете по гръб и отново да започнете с краката – отначало с леки плавни движения метличката минава от стъпалата към гърдите, след което се изпълнява леко пляскане по цялото тяло.
След първата серия масаж най-добре да си починете. Ако все още имате сили, можете да продължите масажа с по-енергични и силни удари с метличката.
Ако нямате проблем със сърцето и съдовете, пуснете пара в помещението, така ефектът от масажа значително се увеличава. След завършването му не забравяйте да си починете и едва тогава приключете с къпането.

Post Categories: Видове масажи