Масаж при скиори

масаж-при-скиори

Особености при спортния масаж при скиори 

Ски-спортът е един от най-масовите и най-разнообразните. Той е един от най сложните по разнообразие на техника, натоварването и въздействието върху организма. Ски-спортът обхваща бягане на дълги разстояния, скокове, слалом, спускане и други.
Масаж при скиориСкиорите са всестранно развити и за тях са необходими издръжливост, скорост, сила и ловкост. Ски-спортът развива прекрасно всички тези качества. Той се упражнява в зимна обстановка при особен терен и релеф на местността, което изисква от скиора смелост, находчивост, бързина на реакцията и други.
При скиорите най-силно са натоварени долните крайници и трупът, но се натоварват и горните крайници при отблъскването с щеките и при компенсиране на равновесието.
Масажът при тях подпомага изработването на физическите качества, за това във всички ски бази е необходимо да се създадат условия неговото прилагане. Той е подобен на този при бегачите на средни и дълги разстояния.
Тренировъчният масаж се прилага 2 – 3 пъти през седмицата. Използват се всички похвати и се обработват мускулите на гърба и гърдите на долните и горните крайници. Особено внимание се обръща на ставите на долните крайници – глезенна, колянна става, а също така и на тазобедрената. Глезенните и коленните стави са едни от най-натоварените, затова се масажират най-старателно.
Няколко дни преди състезанието се пристъпва към предварителен масаж, който поддържа спортната форма и успокоява спортиста. Обработват се най-старателно глезенните и коленните стави. В деня на състезанието се използва общ масаж, траещ  15 – 20 минути, състоящ се от поглаждане на долните крайници и разтриване на ставите (глезеената и колянната). Бързо се масажират с няколко похвата мускулите на трупа (гърдите и гърба) и горните крайници. Не се забраняват също подлопатъчната, лумбалната и седалищната област. Особено голямо внимание трябва да се обръща на ставите на долните крайници при състезателите на слалом, спускане и скокове. При тях е много важно състоянието на мускулатурата на седалището, страничната гръдна мускулатура, слабинните и коремните мускули.
При други условия се прилага и възстановителен масаж, при който се спазват общите правила.

Post Categories: Видове масажи
Tags: , ,