Масаж при плувци

масаж-при-плувци

Плуването е дисциплина, която се провежда в необичайна за организма среда – вода, чиито качества – плътност и топлопроводност оказват своето влияние.
Различните начини на плуване изискват различни двигателни навици, които се изработват своеобразно предвид това, че тялото се намира във вода. Особено важно значение има координацията между движенията и дишането. Дишането при плувците е с кратко вдишване и продължително издишване повече под водата, която оказва съпротивление.
Организмът изразходва много енергия поради това, че се намира в среда с по-ниска температура и голяма топлопроводност и същевременно е в постоянно движение.
Плуването е упражнение за бързина и издръжливост. При него вземат участие цялата мускулатура и всички стави.
Масаж при плувциТренировъчният масаж при плувците играе важна роля при изработването качествата на плувеца. Той се прилага 3 – 4 пъти седмично като общ масаж. Използват се всички похвати, включително дълбоките и ударните начини. Обработва се цялата мускулатура и всички стави. Обръща се специално внимание на състоянието на гръдния кош, който трябва да бъде еластичен, като се прилага масаж на междуребрените пространства, потупване, попляскване и др.
Плувците на кроул и бътърфлай се нуждаят от по-щателен масаж на мускулите на врата и мускулите на раменния пояс, както и тези на гърба.
Предварителния масаж при плувците е от съществено значение, особено този преди старта, тъй като условният рефлекс, изработен към ниската температура на водата, довежда до настръхване на кожата, което не е благоприятно за добри постижения. Провежда се масаж на закрито, при който с бързи похвати се обработва мускулатурата на цялото тяло и който е различен при плувците на различни стилове.
При плувците на кроул се масажира с бързо разтриване пръстите и стъпалата на краката. С поглаждане и меко размачкване се обработват предните и задните повърхности на долните крайници. На глезенните и коленните стави, които се поглаждат и разтриват, масажът завършва с пасивни и активни движения.
Масажът на горната част на тялото започва с поглаждане и разтриване на пръстите, дланите и киткените стави на горните крайници. С поглаждане, разтриване и меко размачкване се обработват и мускулите на предмишницата и мишницата с делтовидния мускул. Със същите похвати се масажират гръбните и шийните мускули, мускулите на гърдите, междуребрените пространства и подлопатъчните области.
Внимателно се обработва страничната мускулатура на гръдния кош и коремната стена.
Масаж при плувциНе се забравя също хълбочната и седалищната мускулатура, от еластичността на които зависи твърде много постижението.
При плувците на бътърфлай и делфин за изисква особено старателно  масажиране на гръдните, шийните и мускулите на раменния пояс.
Използват се дълбоки и силно действащи поглаждания, леко размачкване, валяне и полюляване, където е възможно.
След това се масажират седалищните мускули, главно страничните им части, вътрешната и външната част на бедрата и сгъвачите на подбедрицата.
Плувците на гръбно плуване и бруст се масажират както при бътърфлай.
Играчите на водна топка сенуждаят от масаж на горните крайници, на гърдите, делтовидния мускул и мускулите на гърба. Важен е масажът на мускулите на предните и задните повърхности на бедрото, особено екстензорите.
Масаж при плувциСкачачите във вода да има добре развити ловкост и гъвкавост. Движенията у тях в началото са с резки контракции и след това с разхлабване на мускулатурата. При тях от масаж се нуждае цялата мускулатура, но главно внимание пада върху гръбната, шийната и раменната мускулатура, които се масажират с енергично поглаждане, разтриване и меко поглаждане. Наравно с тях се обработват и коремните мускули.
Хълбочните и седалищните мускули при скачачите във вода остават в статично напрежение, поради което те се обработват с по-твърди похвати.

Post Categories: Видове масажи
Tags: