Масаж при гребци

масаж-при-гребци

Масаж при гребци е вид спортен масаж съобразен с нуждите на състезатели и спортисти в гребните спортове.

Гребането е циклично движение, което се извършва при изключително хигиенни условия. В зависимост от вида на гребния съд, който се използва, то бива академично, кану-каяк и народно. Масаж при гребциГребането изисква изработването на всички физически качества – сила, издръжливост, бързина и ловкост. В академичното гребане взема участие цялата мускулатура на тялото, но главната тежест пада върху раменния пояс и лумбалната мускулатура. При кануистиката и народното гребане най-натоварена е мускулатурата на раменния пояс и лумбалната област. Гребането има големи изисквания още към дихателната мускулатура и коремната стена и към сърцето.
Тренировъчният масаж се прилага 3 – 4 пъти седмично и бива общ и частичен. Използват се всички видове начини и похвати на спортния масаж. При общия масаж се обработва цялата мускулатура с поглаждане, разтриване , размачкване, вибрации и ударни начини. Особено внимание се обръща както при общия, така също и при частични масаж на мускулите и ставите на горните крайници, раменния пояс, врата, гърба, лумбалната област и коремната стена. Старателно се обработва целия гръден кош, който трябва да бъде еластичен, за да осигурява твърде важни за гребеца пълни по обем вдишвания и издишвания.
Обработват се и долните крайници, които са значително натоварени при академичното гребане. От тяхната сила и еластичността на всички стави зависи до голяма степен успешното и резултатно гребане.
Масаж при гребциПри кану-каяк се обработват внимателно мускулите на раменния пояс, гърба, корема и горните крайници, но при общия масаж за поддържане на общото развитие се масажират и долните крайници.
Предварителния масаж се прилага по всички правила. Последния ден преди състезанието се прилага общ отморяващ и успокояващ масаж на цялото тяло.
Непосредствено преди състезанието също се прилага масаж, който има за задача да загрее спортиста. Масажът се прилага според състоянието на спортиста. Ако няма нещо особено, той бива леко възбуждащ, състоящ се от поглаждане, разтриване, леко размачкване, валяне и полюляване на всички гореизброени мускули, главно на раменния пояс, гърба, корема, гръдния кош. При академичното гребане с бързи похвати се обработват и долните крайници, особено задната им мускулатура, глезените и коленните стави. Масажът трае около 10 – 15 минути и се провежда на закрито.
След състезанието се провежда възстановителен масаж по гореспоменатия начин.

Post Categories: Видове масажи
Tags: , , , ,