Масаж при болки в корема

Как да си помогнем с масаж при болки в корема
Масаж при болки в коремаЗа болките в стомаха причините са най-различни. От една страна става дума за причинители на болести като коли бактериите или за хранителни отравяния, непоносимост към дадени храни, което предизвиква стомашно-чревни инфекции. От друга страна, възпалението на лигавицата на стомаха, така наречения гастрит, обикновено е в резултат на неправилно хранене.
Според китайската медицина стомашните болки и киселини се появяват в резултат на отслабване на чи в областта на стомаха. Неправилното хранене – небалансирана храна, големи количества, прекалено бързо хранене, твърде студено или много гореща храна – нарушава енергийния поток, което рано или късно води до заболявания.
Традиционната китайска медицина разглежда меридианите като изключителни комплексна система. Поради това заболяванията на органите никога не се лекуват само чрез масажиране на точките на един-единствен меридиан. Така например стомашните проблеми засягат не само меридиана на стомаха, а се влияят от меридианите на кръвообращението и сексуалността, на далака-на панкреаса, както и на помощния съд.
Техниката „36 кръга” е част от традиционния масаж на корема. Цялостният масаж се прилага в случаите на хронични, а не на остри стомашни боли. Частичният масаж „36 кръга” може да ви помогне винаги, стига да подхождате внимателно и нежно. Затоплете на водна баня малко сусамово масло и го нанесете върху корема си. Масажирайте с ръка по посока на часовниковата стрелка. Направете 36-те кръга предимно в горната част на корема между пъпа и гръдната кост. Започнете с големи и много бавни кръгови движения и постепенно описвайте все по-малки окръжности и все по-бързи движения в областта на стомаха. При необходимост прилагайте масажната техника два-три пъти дневно, но не веднага след хранене.

Допълнителни мерки:
– Ако стомаха ви е чувствителен, избягвайте дразнещи вещества като кофеин, никотин, твърд алкохол и люти подправки.
– Хранете се умерено, откажете се от мазни и сладкия ястия.
– Изразявайте открито чувствата си.
– избягвайте обилното хранене преди лягане за сън.
Етеричното масло от мента помага при остри форми на раздразнен стомах и гадене.

Post Categories: Видове масажи
Tags: , ,