Масаж на гърдите

масаж-на-гърдите

Масаж на големите гръдни мускули

Масаж на гърдите – винаги започва с поглаждане, като движенията се изпълняват по посока на подмишничната ямка. Използват се следните похвати: праволинейно и спираловидно поглаждане.
След това се пристъпва към похвата изстискване с основата на дланта – 1-2 пъти под зърното и 1-2 пъти над него и към размачкване. Използват се следните похвати от размачкването: ординарно от долу на горе, двоен гриф, двойно пръстеновидно и комбинирано, кръгово размачкване с възглавничките на 4-те пръста и с фалангите. Кръгово размачкване с основата на дланта.
Заключителният етап  на масажа се сустои от разтриване на точките на съединяване на ключицата и гърдите, а също на акромиалния израстък на лопатките – изпълнява се кръгово разтриване с възглавничките на палеца и на 4-те пръста. След това се прилагат разтърсване, пунктиране и разключително поглаждане

Масаж на млечните жлези

Масажът на млечните жлези се прилага при наличие на съответни показания. Той се изпълнява мнохо нежно и внимателно, като се използват поглаждане, размачкване и прекъсната вибрация – пунктиране. Ако лечебният масаж цели премахване на застойни явления в съдовете, придаване на стегнат вид на увиснала и некрасива гръд, масажните движения се правят по посока от зърното към основата на жлезата, ако пък масажът е заради проблеми с лактацията при кърмачки, гърдите се масажират от основата на млечната жлеза към зърното.

Масаж на междуребрията

Масажирането на промеждутъците между ребрата се извършва с движения задължително отгоре надолу. Основно се използват похвати от размачкването: праволинейно с възглавничките на пръстите, щриховане с възглавничките на пръстите, кръгово разтриване, праволинейно зигзагообразно с палци, пунктиране с кръгови движения с тежест, заключително леко разтриване с редуване на двете ръце.

Масаж на гръдния кош

Всички движения при масажирането на гръдния кош се извършват от долу нагоре. Основните похвати са от разтриването: праволинейно с възглавничките на пръстите, щриховане с възглавничките на пръстите, кръгово разтриване, праволинейно зигзагообразно с палци, пунктиране с кръгови движения с тежест, заключително леко разтриване с редуване на двете ръце.
При разтриване на подребрията трябва да помолите пациента да прегърне краката си – това отпуска правите коремни мускули. Масажистът поставя палците си успоредно един на друг, а останалите пръсти отвежда в съответната страна. Движенията се извършват от мечовидния израстък  надолу с подпухване на палците в подребрията.

 

Масаж на гърдите

Post Categories: Видове масажи
Tags: , ,