Масаж на гърба

 

Масаж на гърбаНад 70% от хората се оплакват от болки в гърба. Сред най-разпространените варианти за справяне с този проблем се нарежда масаж на гърба. Той намира приложение включително и при лечение на хронична болка в гърба. Нивото на ефективност на този алтернативен метод е доказано от редица изследвания в областта.

Използването на масажа за справяне с болката в гърба е свързано с прилагане на различни масажни техники всяка, от които има за цел осигуряване на общо чувство на спокойствие, освобождаване напрегнатостта на мускулите и облекчаване на болката. Действието на масажите при решаване на проблема с болките в гърба може да се открие в три направления:

  • Механично действие – изразява се в механично разтягане на кожата и изтласкване на тъканни течности към съдовете в организма. Притежава по-слабо изразен терапевтичен ефект;
  • Хуморално действие – масажите спомагат за образуването на биологични активни вещества с изразен физиологичен ефект;
  • Рефлекторно действие – то има ключова роля. Благодарение на това си действие масажът предизвиква дразнене на отделните тъкани в следствие, на което се изпращат импулси до нервната система. Така се подобрява кръвообращението, отпускат се и се тонизират мускулите, постигайки успокояващ и обезболяващ ефект.

Съществува и тезата за наличието на биоенергийно действие при масажите, базирано на далекоизточната философия и използването на т. нар. акупунктурни точки на организма (приблизително са 350 точки). При наличие на здравословно оплакване тези точки стават биологично активни и посредством специални техники може да се предизвика протичане на биоенергия в организма и да се повлияе благоприятно на проблема, включително и при болка в гърба.

По своята същност масажът на гърба е както лечебно, така и профилактично средство. Особено при болки в гърба този метод се явява най-добрият вариант за по-продължително приложение. За оптимално време на масажна процедура на гърба се приема продължителност от 20 до 30 минути, но са допустими и индивидуални изключения според конкретния случай.

Главната цел на масажите, спомагащи облекчаване на болките в гърба, е свързана с подобряване на обменните процеси, за да може да се отпуснат мускулните тъкани и да се отнеме напрежението в тях, което предизвиква болезнените импулси. Масажите се оказва, че имат пряко въздействие върху работоспособността на нервно-мускулния апарат, изразяващо се в увеличаване обмена на мускулните вещества, ускоряване предаването на нервните импулси по мускулните влакна, разширяване на съдовете на мускулите, подобряване на ензимните процеси и скоростта на съкращаване на мускулите. Точно тези въздействия са ключовият момент, спомагащ потушаването на болки в гърба. Ето защо масажа на гърба се определя освен за алтернативен, но и за ефективен метод.

Post Categories: Видове масажи
Tags: , , , , , ,