Масаж и лимфна система

„Как влияе масажа на лимфната система“

Масажът на лимфната система се нарича лимфодренажен масаж. Лимфната и тъканната течности имат решаваща роля при обмяната на веществата в човещкото тяло. Движенията на лимфната течност са изключително бавни – само 4 до 5 мм в секунда. В случай, че възникне нарушение в тези движения, тогава тя, заедно с тъканната течност биват натрупвани в пространството между клетките и това води до появата на отоци.Те са най-силно изразени на местата, където тъканите са рехави, например в областта под очите. Затруднява се и отичането в разположените ниско части на тялото, най-вече около нашите глезени. Лимфните ни възли са един вид биологично сито – те имат свойството да задържат и елиминират всички чужди микроорганизми, попаднали в лимфопотока, непозволявайки проникването им в тялото ни.

Масажът на лимфната система има силен ефект върху обращението на лимфата:

  • При такъв вид масаж, по механичен път междутъканната течност бива изцеждана към капилярите на лимфата
  • Лимфната течност се придвижва от периферията по посока регионалните лимфни възли
  • Лимфните капиляри се разширяват значително – до 3-4 пъти и по този начин се стимулира скоростта на лимфопотока – може да се наблюдава увеличение до 7, дори 8 пъти

В резултат на тези действия, появилите се в подкожните тъкани отоци намаляват, редица патологични отлагания в тъканите биват премахнати, в това число стари кръвоизливи.

Лимфната система има свойството да детоксикира организма – отровите, натрупали се в него вследствие на неправилното хранене и начин на живот, биват изведени извън организма. Ускоряването на лимфотока оптимизира процесите на обмяна на веществата в клетките и тяхното хранене. Масажът на лимфната система съумява и да намали напрежението в тъканите, постигайки силен обезболяващ ефект.

Масажът на лимфната система има благоприятен ефект при отоци, появили се след различни хирургични интервенции, навяхване или изкълчване, при тежко протичаща бременност, при хронична умора в долните крайници.

Изключително удачни етерични масла за подсилване и регенерация на лимфотока са тези от резене, палмароза, роза, копър, индрише, розмарин, кипарис и лайка.

Масажът на лимфната система е силно препоръчителен в комбинация с различни антицелулитни процедури. Този вид масаж започва с третиране на пръстите на краката и приключва с масажиране на ушните миди.

Post Categories: Видове масажи