Масаж и здраве

Въздействие на масажа върху вътрешните органи

Масаж и здравеВъздействието на масажа върху дихателната система се изразява в това, че благодарение на рефлекторните връзки се подобрява белодробното кръвообращение и бронхиалната проходимост. Дишането става по-дълбоко, по-спокойно и по-рядко, тъй като белите дробове след процедурата се вентилират активно и значително по-равномерно, отколкото преди нея. Масажът на гръдния кош, особено на пространствата между ребрата, подобрява функциите на дихателните мускули, което на свой ред съдейства за по-добро насищане на организма с кислород, извеждане на отпадъчните продукти, премахва усещането на умора. При масажиране на гръдния кош, гърба, дихателните мускули, а също при натиск върху гръдния кош се увеличава вентилацията на съответните сегменти на белите дробове и кръвообращението в тях.
Масажът на коремната кухина пък стимулира перисталтиката на гладките мускулни влакна, като по този начин се подобрява работата на стомаха и червата, увеличава се отделянето на жлъчка, регулира се дейността на жлезите с вътрешна секреция. Особено ефективно  е това явление при заболявания, свързани с намалена активност на гладките мускулни влакна на храносмилателния канал.
Масажът действа благоприятно и на отделителната система, тъй като под неговото влияние се засилва извеждането на азотисти органични вещества – урея, пикочна киселина, минерали соли – натриев хлорид, неорганичен фосфор. Много учени в своите работи са отбелязали , че повишеното отделяне на урина и извеждането на азот може да се наблюдава в продължение на 20-26 часа след провеждането на масажа.

Post Categories: Видове масажи