Масаж за жени

масаж-за-жени

Масаж за жени – специфични масажни техники

Масажът никога не е бил и не е предназначен само за мъжете, макар че те го познават значително повече. За жените значението и ползата от масажа са същите както и за мъжете, но при тях той има някои особености. Например масажът на гръдната област е по-ограничен, от колкото при мъжете, тъй като бюстът не се масажира (като се изключи лечебният масаж в някои случаи). Освен това при здравите жени не се масажира корема по време на менструация. Тази област не се масажира през никоя от фазите на бременност.
Самомасажът при жените е една от основните грижи за подобряването и поддържането на хубав външен вид. Така например редовният масаж на окосмената част на главата (при миенето на косата) влияе много благоприятно върху кожата за оптималната й дейност и функции, а оттам косвено – и за по-доброто състояние на косата.
Самомасаж на главата се прави винаги в седнало положение. С възглавничките на пръстите се извършват кръгови движения и по този начин се разтрива. Започва се от средата на челото едновременно с двете ръце и се придвижват назад към тила и шията. Отново се връщаме към челото и започваме малко по-ниско, после – все по-близо към областта на слепоочията и винаги назад към тила и шията.
Масаж за жениМасажа за жени на лицето е част от текущите грижи за кожата на лицето и шията. Той се прави с помощта на доброкачествен тоалетен сапун или козметични средства и може да се прилага само на съвсем здрава кожа. Всякакви възпалителни процеси по нея са строго противопоказание за масаж на лицето. Естествено масажът или самомасажът на тази част от тялото трябва да се прави изключително грижливо на измита кожа със съвсем чисти ръце. Обикновено се работи сам ос върховете на пръстите и с дланите, понякога и с тилната им страна.
Масаж за жени на шията е не по-малко ефикасен и важен. С поглаждане се спомага за по-доброто кръвоснабдяване, което е особено важно за тези жени, чиито години са сложили отпечатък повече върху шията, отколкото върху лицето.
При масаж на шията или самомасаж ръцете се сменят последователно, поставя се дланта на дясната ръка по лявата страна на долната челюст, пръстите сочат в една посока, палецът – в другата и поглаждаме надолу до под ключицата. Снемаме ръцете една след друга поне шест пъти, но най-добре десет пъти. Масажира се без силен натиск, брадичката е леко изнесена напред и нагоре.

Post Categories: Видове масажи
Tags: , ,