Лечебен масаж при болки в гърба

Болките в гърба се нареждат сред най-честите оплаквания, с които се сблъсква съвременния човек. Изследвания в областта показват, че приблизително 90% от хората поне веднъж в живота си са се оплаквали от болки в гърба, а половината от тях тези оплаквания имат периодичен характер.
В повечето случаи болките в гърба не се обособяват като конкретно заболяване и се явяват като резултат от лоша стойка и интензивно физическо натоварване. Много често хората се сблъскват с подобен проблем инцидентно при вдигане на тежки предмети или пък при резки движения, но здравната статистика показва, че при повече от половината хора, страдащи от болки в гърба, това състояние се превръща в хронично.
Оказва се, че основна причина за появата на болки в гърба е предизвикването на продължително напрежение на мускулите, което от своя страна се получава в резултат на продължителна работа в седящо или изправено положение. Именно това напрежение формира свръх напрегнатост на отделни мускулни участъци, известна като хипертонус. В следствие на него може да се получи деградиране на тъкани и загуба на еластичност на връзки и сухожилия. Тези състояния от своя страна са предпоставка за развитие на остеохондроза. Тя може да се развива почти незабелязано с години и да се прояви изведнъж при силно натоварване. Ето защо болката в гърба не бива да се пренебрегва. Тук идва мястото на превенцията на този проблем и методите за справяне с него.
Лечебен масаж при болки в гърбаВинаги най-добрият вариант е вместо да чакаме проблемът с болката да се прояви и тогава да търсим начини да се справим с него, да предприемем мерки предварително и да стопираме дискомфорта навреме. Ключов фактор за това имат начина на живот, физическата активност и интензивните движения (спорт, упражнения, йога, пилатес и пр.). Какво обаче да правим, когато проблемът с болките в гърба вече е налице?
Напоследък сред алтернативните средства за справяне с проблема все по-сериозна популярност придобиват масажите. Сами по себе си масажите се доказаха с времето като ефективен лечебен способ за множество здравни проблеми, включително и при болки в гърба. Имайте предвид, че целта на лечебните масажи е да бъдат предотвратени бъдещи болезнени състояния и задълбочаването на проблема да бъде спряно своевременно. Най-добър резултат масажите дават, когато се провеждат регулярно. Особено при работа в по-рискова среда, профилактичните масажи е добре да се правят най-малко веднъж в седмицата. Това доказва, че масажите са еднакво добро средство както при превенцията на проблема с болките в гърба, така и при прилагането им в ролята на продължително лечение.
Когато говорим за профилактика много подходяща са масажите с етерични масла и вендузи, тъй като действат отпускащо и същевременно усилват кръвообращението на мускулите. Също толкова ефективни в тази посока са и масажите с горещи камъни, които спомагат за успокоение на мускулатурата на гърба и спадат към групата на по-леките процедури.
Лечебен масаж при болки в гърбаВ случаите, при които е необходимо провеждане на лечебна серия от масажи(вижте цените), най-добре е първо да се косултирате с лекар, който да локализира проблема и ще предложи нужната терапия . Най-често използваните масажни техники се свеждат до три групи:
- Класически лечебен масаж – прилага се специална техника на натиск и движение, медицински масла, може да се използват и специфични масажни уреди;
– Точков масаж – източен вид масаж, прилага се само от експерти в областта, а в основата му лежи използването на т. нар. активни центрове на човешкото тяло;
Дълбоко мускулен миотерапевтичен масаж – фокусира се върху дълбоките мускулно-тъканни слоеве и цели чрез бавен и интензивен натиск да се отнеме напрежението от тялото.
Въпреки всичко посочено, не забравяйте, че в случаи на остра и продължителна болка е повече от задължително да направите консултация с лекар. Междувременно може да сте сигурни в едно – масажите помагат за болки в гърба само, когато се провеждат по правилния начин.

Често болките в гърба могат да се дължат на неправилна стойка и отслабена скелетна мускулатура, което води до едно постоянно напрежение. За това препоръчвам носенето на специален ортопедичен колан 1 до 3 часа дневно, който ще ви помогне да държите гърба си изправен, раменете назад, а стойката правилна. Това е ортопедичен колан след носенето на , който още след  първите две -три седмици ще усетите осезаем резултат. Предназначен е както за младежи, ученици, така и за възрастни мъже и жени.

Продукта е известен още под името Comfort posture, колан за изправяне на стойката.

В много случай носенето на този ортопедичен колан е достатъчно за намаляване и дори рязко облекчаване на болки в гърба в областта на плешките и около горната част на гръбначния стълб.

Колана не е подходящ за едри или пълни мъже или такива с по-обемен гръден кош. Може да се регулира дължината на презрамките.

Цената на ортопедичния колан е 36 лв . Изпраща се с Еконт, наложен платеж. За да направите поръчка, изпратете в контактната форма или на емайл вашите две имена, телефонен номер и адрес или офис на Еконт.

Лечебен масаж при болки в гърба
Лечебен масаж при болки в гърба

Лечебен масаж при болки в гърба

 

 

Post Categories: Видове масажи
Tags: , , , , , ,