Индийският масаж на главата

индийски-масаж-на-главата

Индийският масаж на главата е едно от откровенията на Аюрведа – една от най-древните лечебни школи. Този масаж се използва не само за облекчаване на главоболие и други страдания. Всички индийки го практикуват всекидневно и именно в това е тайната на разкошните дълги коси със здрави корени, с каквито в Индия могат да се похвалят и далеч не млади вече жени. Индийската методика включва масаж на раменете, мишниците, шията, лицето и ушите и цели отпускане на мускулите на главата и врата, стимулиране кръвообращението на кожата, премахване на напрежението и хроничната умора на очите, безсънието, апатията.
Подобно на всички източни школи по медицина, и Аюрведа смята за причина на на множество страдания натрупаните в организма продукти от стрес, материализирани във вид на болезнени отлагания в мускулната тъкан, ставите, злокачествените уплътнения в организма.
Индийският масаж на главата включва въртене, натискане, стискане и други техники за въздействие върху главата и раменете в съчетание с меко стимулиране на биологично активните точки по лицето. Сеансът е разчетен за 40 минути, след което масажираният трябва да остане още около 15 минути в покой и отпуснат.
Масажът на главата се изпълнява, като строго се спазва разработена от индийските майстори последователност на движения: балансиране на чакрите, премахване на умората с масажиране на раменете, горната част на гърба и врата, в резултат се постига пълно отпускане на пациента. По-нататък се пристъпва към масаж на главата, чиято задача е да се премахне напрежението и да ускори кръвообращението. Накрая с кръгови движения е посока надолу се масажират слепоочията.
Индийският масаж на главата е особено полезен при постоянен стрес, напрегнатост, умора, безсъние, главоболие, синузит. В първия половин час след завършването на сеанса ще почувствате дълбоко отпускане и спокойствие, след това на практика веднага ще се увеличат работоспособността и готовността за концентрация.
Индийският масаж на главата има и допълнителни ефекти. Стимулираният от него приток на лимфа и кръв не само отпуска мускулите и връща на ставите, шията и раменете гъвкавостта, но и помага да се изведат шлаките и токсините. Индийският масаж е изключително полезен, особено на жените работещи на отговорни постове, чието ежедневие е наситено със стрес и постоянно напрежение.
Противопоказания за изпълнението на индийския масаж на главата са скорошна операция, увреждане на кожата на главата, шията и раменете, тромбоза. Има и още едно важно ограничение – продължение на 5 часа до сеанса е категорично забранено да се пие алкохол.

Post Categories: Видове масажи
Tags: ,