Да се погрижим за ближния

В съвременната клинична медицина е трудно да се намери област, където масажът не би имал приложение. Той може и трябва да се провежда при лечение на заболявания в различни стадии, а също и по време на целия възстановителен процес. Масажът се използва и за профилактика на болестите, за повишаване на физическата и умствената работоспособност. Той се прилага широко в спорта и козметиката, в развиващите методики при работата с деца и в борбата с вредните професионални фактори. Важно е да се помни, че всеки човек е уникален и универсална методика не съществува. Предварителния разговор изисква много такт и предпазливост, тъй като пациентът невинаги може подробно и откровено да разкаже за своите проблеми. Съществува вероятност на въпроса, защо му е необходимо да направи курс масажи, той да отговори кратко: „Искам”.
Необходимо е той напълно да ви се доверява и да не се стеснява да отговаря на въпросите ви. Дай те му да разбере, че от това зависи ефективността на масажа. Какво трябва да научите от пациента при първото му посещение? Разбира се трябва да изясните какъв точно масаж му е необходим и дали няма някакви противопоказания за него.
По време на предварителния разговор с пациента направете външен оглед и палпация на тези участъци, които ще бъдат масажирани.
Ако има някакви отклонения от нормата, постарайте се да изясните причината и да я съотнесете към показанията и противопоказанията за масаж.
Да обобщим. Масажът е показен за всички здрави или условно здрави хора с отчитане на тяхната възраст и състояние на организма. Детският масаж не бива да е продължителен и твърде енергичен, а масажът за възрастни и отслабнали хора трябва да е особено щадящ.

Помнете, че противопоказанията за масаж са:
– висока температура
– остри възпалителни процеси
– ракови процеси
– припадъци с гърчове
– незараснали рани и други увреждания на кожата
– остри болки с неизвестен произход.

Post Categories: Видове масажи