Възстановителен масаж

vazastanovitelen-masaj-pri-maratonci

Възстановителен масаж при маратонци. Специфики на на мускулното натоварване.

 

 

Възстановителен масажПри бягане на дълги разстояние е необходима преди всичко издръжливост. Балите дробове и сърцето се приспособяват към изискванията и нуждата от кислород се покрива. Силно се натоварва опорно-двигателния апарат и дихателната и спомагателна дихателна мускулатура. При бегачите на дълги разстояния се наблюдават спазми на снопчета от мускулни влакна на долните крайници, които са болезнени.
Тренировъчният масаж оказва голямо въздействие през тренировъчния период на маратонците. Той допринася за процесите в централната нервна система и обогатяване на мускулатурата с енергетични вещества.
Общият тренировъчен масаж включва всички похвати, като се избягват дълбоко действащите и силно раздразващите. Използват се всички видове поглаждане, разтриване, меко размачкване, полюляване, потупване, попляскване и пасивно-активни движения. Масажът се прилага бавно, равномерно и меко.
При частичния тренировъчен масаж се обработват по същият начин долните крайници и междуребрените пространства.
Предварителният масаж 1 – 2 дни преди състезанието има за цел да поддържа тонуса на мускулатурата и да успокоява нервната система. Избират се успокояващо похвати, които се прилагат бавно и спокойно. Обръща се внимание на онези места в мускулите, които са вдървени, като добре се изтриват, изстискват и полюляват, за да се отпуснат.
Особено грижливо се обработват Ахилесовите сухожилия, стъпалата и глезенните стави. Масажът трае около 20 минути.
Непосредствено преди старта се прилага масаж според състоянието на спортиста. Масажът е от особено значение, ако температурата на въздуха е ниска. Извършва се енергично поглаждане на цялата кожа с цел да се затопли и успокои нервната система. Практикува се и намазване с алкохолни разтвори.
След състезанието се включва възстановителен масаж по всички правила с изключение на това, че се прилага 7 – 8 часа след състезанието. Масажът се извършва спокойно и нежно. Особено внимание се обръща на болезнените мускули, които се изстискват, разтриват, полюляват с цел да се отпусне болезнената контракция. Специални грижи се полагат за прасцевите мускули на долните крайн

Post Categories: Видове масажи
Tags: ,