Въздействие на масажа върху кожата

Въздействие на масажа върху кожата

Отдавна е забелязано, че най-често първите външни признаци за заболяване се проявяват именно върху кожата. Това могат да бъдат зачервяване, повишена чувствително на кожата, прекомерна сухота или обратното, подпухналост. Кожата може да сърби, да чувства боцкане, да загуби чувствителност, да покрие с петна, гнойни пъпки или обриви. Изброените признаци свидетелстват за нарушения в работата на вътрешните органи и за начало на заболяване.
Сега вече знаете, че кожата на човека е неразривно свързана с целия организъм чрез кръвоносните съдове, нервите и други. Именно затова механичното въздействие върху кожата в процеса на масажа предизвиква ответна реакция от организма. Масажът може да успокои или да предизвика възбуда, да ускори или да забави процесите на жизнената дейност. Това зависи от техниките, силата, продължителността  и темпото на въздействие, а също от особеностите на масажирания участък от тялото.
Съществуват следните механизми на въздействие на масажа върху кожата.
Чрез кожата дразненето се предава в централната нервна система, което определя ответната реакция на организма и неговите отделни органи.
Масажът допринася за премахването от повърхността на кожата на мъртвите клетки на епидермиса, което на свой ред подобрява работата на мастните и потните жлези.
В процеса на масаж се подобрява снабдяването на кожата с кръв и се отстранява венозния застой.
Температурата на масажирания участък се повишава, а това значи, че се ускоряват обменните и ензимните процеси.
Резултатите от въздействието на масажа върху кожата са следните:
Масажираната кожа става розова и с добър тургор заради усиленото кръвоснабдяване.
Съпротивляемостта на кожата към механичните и температурните въздействия значително нараства.
Поглаждането успокоява движението на лимфата в лимфните съдове и отстранява застойните явления във вените. При това подобни процеси се наблюдават не само в масажирания участък, но и в близко разположените участъци. Това е така наречено всмукващо въздействие на масажа, което се обяснява с понижаване на налягането в масажираните съдове.
Повишава се кожно-мускулният тонус, подобрява се външния вид на кожата: тя става нежна, гладка и еластична.
Ускоряването на обмена на веществата в кожната тъкан влияе положително на общата обмяна на веществата в организма.

 

Въздействие на масажа върху дихателната система

Различните видове масаж на гръдния кош подобряват дихателната функция и премахват умората на дихателната мускулатура.
Редовният масаж оказва благотворно въздействие върху гладката белодробна мускулатура, като съдейства за образуването на условни рефлекси. Така в резултат на масажните техники, изпълнявани върху гръдния кош, възниква рефлекторно задълбочаване на дишането.
Особен интерес у изследователите предизвикват рефлекторните връзки на белите дробове с други органи, изразяващи се във възбудимост на дихателния център под влияние на различни мускулни и ставни рефлекси.

Post Categories: Видове масажи
Tags: