Шведски масаж

шведски-масаж

Особеност на шведски масаж е синтезът на древногръцката и китайската  школа за масажи. Неголямо място в общата практика се отделя на оглаждането, малко по-голямо на размачкването, а значително – на разтриването и интензивното движение. Шведският масаж се изпълнява с по-голяма сила от масажа на другите школи. Задачата на масажиста е да проникне възможно по-дълбоко в тъканите, старателно да разтрие уплътненията, да разтяга нервно-съдовите снопове и мускули. Стимулирането на кръвообращението и лимфообращението за шведските масажисти е на втори план.
Ефектът на оттичане практически не се наблюдава, тъй като шведският масаж се провежда в посока стъпало – подбедрица – бедро и ръка -предмишница –мишница.
Отделна е финландската школа по масаж. Техниките не са много, а основен инструмент на масажиста е възглавничката на палеца – с нея се изпълнява размачкването, любим похват на финландската школа.
Недостатък на тази методика за размачкване е, че не се предвиждат много варианти, съобразени със строежа на различните мускули и телесни участъци. Всъщност финландската школа работи достатъчно ефективно само с плоските мускули.
Финландците изпълняват масажа по същите вектори, по които и шведите: стъпало – подбедрица – бедро и ръка -предмишница –мишница.

 

 

Шведски масаж

Здраве и рефлекторен масаж

Като метод за полагане на естествени грижи за тялото рефлекторният масаж на крака и ръце е бил познат на много народи от векове и е пренесен в различни култури. За съжаление до днес все още не ние известен първоизточникът на този вид лечение. Вероятно то е старо колкото и акупресурата, тъй като още при възникването й са съществували определени, похвати представляващи заемки от рефлекторния масаж, което е доказателство за неговата шестдесет вековна история.
Много индиански племена са били запознати с различните методи на лечение, които са прилагали не директно върху заболелия орган, а чрез масаж на крака. Следователно те са познавали същността на концепцията за рефлекторните зони, но просто не са я наричали така. Американският лекар д-р Фицджералд  е бил запознат с методите на индианската медицина и е прилагал техния опит и наблюдения в своята практика. Той установил, че при някои пациенти масажирането на определени зони или точки по тялото подобрява функционирането на даден орган и успокоява болките, а по някога води дори до съществено подобрение. Отдалечеността на съответните зони и точки от лекувания орган не била от значение.
Доктора разработил система. Той разделил тялото на десет зони, преминаващи от главата до петите – по пет в лявата и в дясната половина на тялото. С тази концепция той поставил основите на практикуваната днес с голям успех терапия на рефлекторните зони.

Шведски масаж е най-разпространения вид масаж в нашата страна и често е наричан още, класически масаж.

Post Categories: Видове масажи
Tags: