Тайните на масажа

masaji-sofia

Реакции при масажната процедура

Масажистът и пациентът трябва да се подготвени при евентуални неочаквани реакции. Обикновено винаги съществува някакъв сигнал за започналите процеси вследствие активирането на жизнените сили. Помнете, че движението може да се усети както във физически, така и в психологичен аспект.
Не съществува определена схема на възможните реакции. Но съществува една закономерност: ако се попадне на блокирана зона, прагът на болката е по-нисък, от колкото в съседните зони. Масажираният усеща в тази зона в повечето случаи рязка болка. За масажиста това е сигнал, че трябва да приложи болкоуспокояващ похват. Ако по време на сеанса забележите, че краката или ръцете на пациента се овлажняват, това е сигурен белег, че тялото е приело достатъчно активиращи импулси. В този случаи работете още по-внимателно. Ако кожата не изсъхне сама в продължение на няколко минути, това е сигнал за наличие на нервно напрежение. В този случай приложете специалния ободряващ похват в областта на слънчевия сплит, дишайте спокойно и дълбоко. Така ще помогнете на масажирания при разграждане на нервното натрупване. Когато почувствате, че ръцете му са вече сухи, продължете с масажиране на отделните зони.
Ако по време на масажа доловите известно неспокойство у масажирания, обгърнете пръстите на краката с ръце или прекъснете масажа за около минута или по ваша преценка направете пауза, за да възстановите чувството на сигурност и доверие у вас.
Покрийте масажирания с одеяло, ако забележите. че му е студено. Често пациентът започва внезапно да се смее или плаче. Не се плашете – това е сигурен знак, че освободената физическа енергия разгражда психическото натрупване. Понякога пациентът може дори да заспи. Продължете да работите и довършете масажа.

Тайните на масажа

Post Categories: Видове масажи
Tags: ,