Старославянски масаж

slavianski-masaj

Старославянски традиции в масажа

Нашите предци славяните – в случая става дума за лечителите и знахарите, практикували, въпреки установените представи, не само магически ритуали, но и напълно правилни анатомично  техники – справедливо са предполагали, че разстройствата на вътрешните органи се развиват последователно, „верижно”. Например причините за заболяването, което на съвременен език се нарича венозен застой, те обяснявали с нарушение в функциите на жлъчния мехур.
Старославянският масаж е масаж на корема. Последователите на традицията на славянските врачове се стремят да научат пациентите си да премахват различни напрежения от мускулите и фасциите, за да възстановят балансираната работа на вътрешните органи, да отслабят или да спрат процесите на дегенерация на гръбначния стълб, да отстранява стомашно-чревните нарушения (колили, язви на стомаха и дванайсетопръстника, гастрит, хемороиди, запек, разстройства в храносмилането), а също да лекуват заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, задстомашната  жлеза, бъбречни разстройства, простатит, импотентност, заболявания на женските полови органи, кожни и сърдечносъдови заболявания, болести уши-нос-гърло, остерохондроза на гръбначния стълб с различни прояви на шийния, гръдния и поясно-кръсцовия отдел, радикулит, заболявания на дихателните органи, затлъстяване, заекване, хуркане.
Спецификата на заболяване на един или друг вътрешен орган е такава, че не само в болния орган, но и в различните други тъкани възникват рефлекторни изменения, провокирани от някоя патология. Задачата на старославянския и не само сегментарно-рефлексен масаж е да облекчи или отстрани тези рефлекторни изменения. С други думи, често болезнените усещания се проектират на телесни участъци, намиращи се далече от поразения орган. Лекарите наричат тези телесни участъци сегменти. Точно в сегментите може да възникне остра болка, повишена чувствителност или атрофия на тъканите. В основата на старославянските традиции на масаж лежат познанията за сегментарния строеж на човешкото тяло. Сегментите са участъци по кожата, които опасват тялото от предната средна линия до задната. Всеки сегмент притежава съответен гръбначномозъчен нерв, свързан с един или друг участък от кожата.
Първоначалният етап на традиционния масаж е постановка на правилното дишане, извършено с проверен честота и дълбочина. То трябва да се усвои предварително.
Масажът на корема и на гръдния кош са крайъгълните камъни на науката за масажа. Предците ни са започвали масажа на корема с поглаждания.Отначало с меко плъзгане по кожата се поглаждат с длани краищата на подребрията, после мускулите. Следващият етап е разтриване на кожата от предребрията надолу към таза. След това се преминава скъм натиск – стискане с две ръце корема по краищата, като се повдига при вдишване и рязко отпускате при издишване.
Основоположниците на руската масажна школа са използвали старославянските традиции като основа за своите разработки. Общите представи за рационално механично въздействие върху вътрешните органи с ръце са били формирани през по-миналия век. По-късно с появи опитът в прилагането на масажа в траматологичната практика, а също трудовв, препоръчващи съчетаването на лечебната гимнастика с масаж.
В началото на миналия век се формира устойчива система от възгледи за масажа, в които за разлика от други школи доминират похватите  за размачкване, най-ефективни за старателно масажиране не само на фисциите и ставите, но и на сегментите на мускулната, съдовата и нервната система. Руските майстори на масажа отреждат първо място на точно дозираното въздействие не само върху различни тъкани, но и върху централната нервна система.

Старославянски масаж

Post Categories: Видове масажи
Tags: , , ,