Сегментарен масаж – техники

masaji-sofia

Основни техники на сегментирания масаж:

Масажните процедури включват голямо количество както основни, така и спомагателни техники. За безпогрешното им овладяване истинските майстори масажа отделят години. Основните техники, на които ще се спрем, са изстискване, размачкване, разтриване, вибрация и поглаждане.
Изстискване -въздействието на тази техника върху човешкия организъм е трудно да се оцени. Тя съдейства за ускоряване на обмяната на лимфата и кръвта във вените, стимулира процесите на обмяна в тъканите, допринася за разсейването на застой и отоци, отстранява дисбаланса в храненето на кожата и мускулната тъкан, загрява ги, намалява болките, оказва положително възбуждащо въздействие на централната нервна система и тонизира организма като цяло.
За да съумеете да изпълните прост масаж на близките си  на себе си, трябва да овладеете основните похвати на изстискването. Всички те са прости и не изискват специална подготовка, нито физическа сила.
Всички варианти на похватите за изстискване се изпълняват плавно и бавно, иначе може да се предизвикат болезнени усещания. Всички движения се правят изключително по хода на лимфните и кръвоносните съдове. Като цяло масажът винаги започва с техниката изстискване, след това се преминава към размачкване, а по-нататък в сеанса може да се редуват изстискване с размачкване.
Размачкване – е следващата по правило техника по време на масаж след изстискване. Тук има различни варианти на изпълнение. Лечебният ефект на размачкването за вътрешните органи се изразява преди всичко с ускоряване на лимфообращението и кръвообращението, при това не само в масажирания участък, но и в близките до него области, осбено намиращите се под него. Ако човек е с травма, такова разливане на кръвта и лимфата ще ускори заздравяването на поразената област. При това похватите за размачкването активират храненето на тъканите, ускорено извеждат от мускулите млечната киселина след спортни тренировки и тежка физическа работа, укрепват мускулите, съдействат за възстановяването на увредените тъкани. При редовно размачкване се повишава еластичността на мускулната тъкан, стимулира се съкращаването на мускулите. Подобрява се газообменът, което е важно за насищането на тъканите с кислород. Редовното правене на масаж с преобладаване на размачкването увеличава силата и обема на мускулите.
Разтриване – техниката се използва в различни сеанси масаж. Нейното благотворно въздействие върху организма е многопосочно и разнообразно. На първо място се стимулира кръвообращението(при разтриване се разширяват съдовете и съответно се увеличава кръвотокът, в тъканите постъпва по-голямо количество кислород, хранителни и химични активни вещества, а продуктите от метаболизма се извеждат по-бързо). Второ, вследствие на разтриването се разтягат белезите и срастванията, увеличава се амплитудата на подвижност на ставите, разсейват се вродените отлагания в тях. Трето, забавя се процесът на стареене. Четвърто при изпълнението на техниката се повишава температурата на кожата с 3 -5 градуса, вследствие на което мускулите се отпускат по-бързо и нараства тяхната еластичност. Пето, понижава се възбудимостта в места на излизане на нервните окончания, което е особено важно при лечение на неврити и невралгии.
Вибрация – задачата й е да ускори процеса на разширяване или свиване на съдовете, бързо да понижи кръвното налягане и честотата на съкращение на сърдечния мускул, да балансира секрецията на отделните органи, да ускори образуването на костна тъкан във възстановителни период  след счупване , да подобри храненето на тъканите и  да намали умората им, да премахне болезнените усещания, да балансира функционирането на стомашните жлези, черния дроб, а също слюнчените и потни жлези. Преди да се пристъпи към изпълнение на вибрация, трябва да се убедите, че всички мускули на масажирания са напълно отпуснати.
Поглаждане – техниката поглаждане оказва успокояващо въздействие на нервната система, помага да се отпуснат мускулите, съдейства за отстраняването на люспиците от мъртвите клетки от апидермиса, стимулира дишането на кожата, функцията на мастните и потните жлези, обменните процеси в кожата и подкожната съединителна тъкан. Също така повишава температурата на масажирания участък, облекчава болезнените усещания при продължително изпълнение, разширява кръвоносните съдова, ускорява кръвообращението, увеличава притока на кислород в тъканите, стимулира оттока на венозна кръв и лимфа, повишава еластичността на кожата.

 

Сегментарен масаж   техники

Post Categories: Видове масажи
Tags: ,