Сауна и масаж

сауна-и-масаж

Добра ли е комбинацията между сауна и масаж?

При търсенето на възможности как да се подобри издръжливостта на организма, да се повишат съпротивителните му сили спрямо различни неблагоприятни влияния, да се постигне по-бързо възстановяване след физическа и психическа преумора се оказа, че много сполучлива комбинацията на масаж със сауна.
Сауната влияе върху организма многостранно. Вследствие на високите температури в потилното помещение кръвообращението на кожата значително се подобрява. При потенето пулсът се ускорява, след охлаждането бързо се възстановява в нормалните граници. Сауната до голяма степен регулира кръвното налягане, при лица с високо кръвно налягане то намалява, а при лица с ниско кръвно налягане  леко се повишава.
Все още се подценява значението на сауната като средство за предпазване от различни предимно т. нар. простудни заболявания. Тя е една от най-лесните и всестранни процедури за закаляване. Редовното й посещение значително намалява тези заболявания, а ако все па ксе появят, протичат по-леко и бързо.
В сауната се влиза след хубаво измиване със сапун под топъл душ. В потилнята сядаме, или по-добре – лягаме на нара и спокойно се потим. На високите нарове поради по-високите температури потенето започва по-бързо. Преди да седнем или легнем постиламе кърпа или чаршаф, но друг, а не този, с които ще се бършем след излизането. Потенето може да се ускори чрез самомасаж на тялото и крайниците с метличка от брезови клонки или четка. Добре е процедурата да се свърже с възстановителен масаж на цялото тяло , със самомасаж, подводен масаж, парна баня или друго. А през зимния период се препоръчва и облъчване с кварцова лампа.
В периода на подготовка преди състезания, докато тренировките не са твърде натоварени, добре е спортистите да посещават сауна поне три пъти седмично. Когато тренировките стана по-интензивни, сауна се прави два пъти седмично.
За здравите хора сауна не се препоръчва непосредствено след голяма физическа или психическа преумора. Процедурата винаги трябва да бъде предхождана от общо отпускане и успокоение, най-добре чрез пасивна почивка. След обилна храна или на гладен стомах сауна не се препоръчва. След прекарани травми и влошаване на здравето преди тази процедура трябва консултация с лекар.
Сауна и масажНай-добри резултати за намаляване на наднормената телесна маса се постигат чрез сауна преди физическите упражнения. Но тя е само помощно, макар и резултатно средство. Главни условия остават диетата за отслабване и повишеният разход на енергия чрез физически труд, упражнения или друга подходяща дейност.
Сауната се ползва и за предварително загряване преди масаж или самомасаж, както и за загряване преди състезания или тренировки, особено ако те се провеждат в хладна среда.
Сауна и масаж са подходящи и за хора, които са претренирали или са преуморени от друга дейност, но ползването им трябва да бъде внимателно дозирано от лекар и комбинирано с други лечебни процедури.

Post Categories: Видове масажи