Противопоказания за масаж

противопоказания-за-масаж

Противопоказания за масаж

Съществуват условия, при които масаж не бива да се прави, когато е неподходящ или дори по някаква причина е забранен. Има общо противопоказания, които забраняват масаж на цялото тяло, както и специални, при които не се разрешава масажирането само на отделна част от него.
Общи противопоказания при здрави хора. Непосредствено след обилно хранене и прекомерно физическо натоварване, при цялостно изтощение след тежка тренировка, състезания или друг вид преумора масажът е напълно неподходящ. Той трябва да се отложи с няколко часа или за следващия ден.
Специални противопоказания за масаж при здрави хора. По тялото има области, където не се прави масаж. Не се масажират местата където под кожата са разположени големи нервни възли и големи кръвоносни съдове (слабините, подмишничната, лакътната и подколянната ямка).пропускат се и местата, където само с кожа са покрити изпъкнали части на костите, особено предната страна на пищялната кост. Не се масажират половите органи при мъжете – гръдните зърна, при жените – целият бюст. При жените по време на меструация не се масажира корема, за да не се увеличи менструалното кървене. Масаж не се прави по време на бременност и 40 дни след раждане.
Общи противопоказания за масаж при болни. При някои заболявания, предимно инфекциозни, които най-често са съпроводени с отпадналост, повишена температура или треска, масаж по принцип не се прави, защото той би могъл сериозно да навреди на болния. При ракови заболявания масажирането е строго забранено.
Специални противопоказания за масаж при болни или наранени. Те включват пълна или частична забрана да се масажират части на тялото, засегнати от кожни болести (циреи, гъбички или други заболявания) и кожни наранявания (одраскани и протрити места, рани от ухапвания на насекоми, змии, животни и други).
Не бива да масажираме кафяви и черни брадавични образувания  и лунички, които изпъкват над останалата кожа. Освен това, ако установим, че те нарастват, че кожата около тях се зачервява, проявява по-голяма чувствителност или показва друга промяна, трябва незабавно да изпратим лицето на лекар!
Избягват се и местата с подчертано разширени вени (обикновено на подбедриците), на които чрез масаж бихме могли да причиним усложнения.
Не се масажират и наранени области (кръвоизливи и други следтравматични състояния), защото по този начин лечението може значително да се удължи и усложни.
Противопоказания за масажОсобено строга е забраната за масаж на корема при каквито и да било болки в коремната област (те може да сигнализират например за възпаление на сляпото черво(апендикса). Във всички подобни случаи е наложителен незабавен лекарски преглед.
Следователно преди всеки масаж е необходимо да си дадем сметка какво е здравословното състояние на лицето, дали масажът няма да бъде вреден и дали ще изпълни предназначението си. Трябва строго да спазваме правилата, по които се преценява дали процедурата е подходяща или не, а в случай, че има забрана, тя трябва безусловно да се спазва. При колебания трябва да се съветваме с лекар.

Post Categories: Видове масажи
Tags: