Масаж на цяло тяло

масаж-на-цяло-тяло

Техника на провеждане на общ масаж на цяло тяло

Общият масаж на цяло тяло се провежда на всички части на тялото, като особено внимание се отделя на болните зони, тоест на непосредствено свързаните със заболяването. Масажът на цяло тяло обикновено продължава не по-малко от 40 минути, а често и до час. Редовността на провеждането – всеки ден или през ден – зависи от показанията при едно или друго заболяване.
Масажът на цяло тяло започва от гърба. Положението на пациента е легнал по корем, ръцете са изпънати покрай тялото. Първо се масажира гърбът, слиза се към кръста и седалището, след това се преминава към врата и горните крайници. След като се направи масаж на горните крайници, се преминава към задната повърхност на долните. После пациентът се обръща по гръб. По-нататък масажът на цяло тяло продължава на предната повърхност на долните крайници, прехвърля се на корема, а след това на гръдния кош. Завършва се с масаж на горните крайници. В по-тънките места(китки или глезени) трябва да се захване целият крайник, но да се въздейства по-малко интензивно, тъй като масажът ще се прави не един а два пъти.

 

Масаж на цяло тялоХигиенни правила при масаж на цяло тяло

Максимален ефект от масажа с благоприятно въздействие върху здравето може да се постигне при спазване на основни хигиенни правила, от които на първо място трябва да поставим грижата за чистотата.
Ако масажът на цяло тяло не се провежда в оптимални хигиенни условия, няма защо да се учудваме, че понякога се пренасят неприятни кожни заболявания.

Хигиена на помещението за масаж

Помещението за масаж на цяло тяло трябва да бъде проветриво, боядисано в бяло или някакъв пастелен цвят. Зе подходящо се смятат светложълтият и светлозеленият. По практически съображения засега се предпочита белият цвят, защото върху него най-добре се забелязват някои замърсявания, а това само по себе си налага по-често боядисване и по-качествено почистване. Стените на височина до 180 см. Е добре да се покрият с блажна боя, по възможност бяла. Подът трябва да бъде покрит със светла настилка без фуги, която не е плъзгава и лесно се мие. Тя не бива да охлажда. Най-подходящи са материалите с частична електропроводимост, които да отвеждат статичното електричество. Ако помещението има електроуреди, те трябва да бъдат с двойна изолация или да бъдат обезопасени с нулевия проводник в контакта.
Помещението трябва да бъде достатъчно голямо. Около масажната маса е необходимо да има най-малко един метър свободно разстояние. Необходими са умивалник с течаща топла вода и студена вода, шкафче за дрехите на масажиста и място за бюро. Не бива да липсва и аптечка за първа помощ. Ако в съседство няма специални стаи за чакалня и почивка, в самото масажно помещение трябва да се осигури място със съответното обзавеждане за чакащите (поне с удобни столове или кресла), както и кът с размери колкото 1 – 2 масажни маси за почивка след масажа.
Масите за масаж на цяло тяло трябва да бъдат много здрави. Най-сполучливи се оказаха моделите със здрава метална конструкция на шест крака. Те са високи 70 – 75 см и тази част, на която лежи главата е подвижна. Върху тези маси покрити с дунапрен, след всеки масажиран се слага чист бял чаршаф или върху него се постила голяма покривка от изкуствен материал, която след всеки масаж може да се измие и дезинфекцира (най-добре с четка, чиято дръжка е същевременно е и резервоар за измиващ и дезинфекциращ разтвор). После остатъците от разтвора лесно се избърсват с памук. Напоследък все по-често се употребяват лигнинови чаршафи.
В миналото за масаж са използвани и ниски дивани. Това е давало възможност масажистът по време на работа да бъде седнал. При спортния масаж обаче се препоръчват високи масажни маси.
Помещението за масаж на цяло тяло трябва да бъде добре проветриво. При новите постройки трябва да се предвижда вътрешна вентилация, свързана с топловъздушното отопление. Най-подходящи са климатичните инсталации, които осигуряват оптимална температура и влажност. Въздухът би трябвало да се сменя 3 – 4 пъти в час, в съблекалните – 5 – 6 пъти, а в помещенията с душове – 8 пъти. Не бива да забравяме, че за изморителната работа на масажиста най-подходяща температура е 18 – 20 градуса, за да не се поти много, но, от друга страна, за масажирания е най-добре тя да бъде поне 25 – 26 градуса. Затова като оптимални се препоръчват температурите 23 – 24 градуса. Ако масажът е по-продължителен покриваме масажирания с чист чаршаф или кърпа, а откриваме само тази част от тялото му, върху която в момента работим.
Предпочита се естествено осветление. Ако е необходимо, поставяме върху част от прозорците матови стъкла, за да се запази интимността на средата. Изкуственото осветление не бива да бъде с интензивност по-малка от 100 лукса.
В масажното помещение, в чакалнята или стаята за почивка не се разрешава пушенето, тъй като то вреди не само на масажирания, но и на масажиста. Във всички тези помещения атмосферата трябва да бъде спокойна, което има благоприятно психологическо въздействие.
Навсякъде чистотата трябва грижливо да се поддържа и всеки ден подът да се дезинфекцира с подходящо дезинфекционно средство без миризма.
В близост до масажното помещение е необходимо да има душ с топла и студена вода. Струите на душа трябва да бъдат насочени косо надолу така, че заставащите под него да не бъдат принудени непременно да мият и косите си. Удобни са ръчните душове. Топлата вода небива да се загрява над 45 градуса, за да не се стигне до изгаряния. В душовите помещения са излишни дървените или други скари: често те стават развъдник на гъбички и плесени. Най-добре е настилката да бъде от гладки теракотени плочки, които лесно се мият и не са плъзгави. Не е целесъобразно да се слагат килими или други постелки на местата, където се ходи без обувки, тъй като те не могат да се дезинфекцират.
В душовите помещения трябва да се предвидят места за поставяне на сапуни, шампоани и четки (най-добре с дълга дръжка) и др. и поне две закачалки за дрехите и хавлиите.
В новите сгради в близост до душовите помещения се монтират сешоари с горещ въздух, където чистото тяло може да се изсуши, така че отпада необходимостта от хавлия. Това е по-хигиенично, а тялото и косите по-добре се изсушават. Сешоарите се монтират направо към стените, а подходящо профилираната мрежа насочва струите топъл въздух косо надолу.
Стаята за почивка след масажа може да служи и като място за почивка след сауна. В съседно, добре проветриво помещение е оправдано да се монтира солариум.

Post Categories: Видове масажи
Tags: ,