Рефлекторен масаж на ръце и крака

масаж-ръце-крака

Рефлексен масаж на ръцете или рефлексен масаж на стъпалата

Традиционно рефлексния масаж на стъпалата се използва по-често, от колкото рефлексния масаж на ръцете, тъй като се смята, че стъпалото е много по-чувствително към лечение, отколкото ръцете. Все пак, ако се използва правилно, рефлексния масаж на ръцете може да постигне еднакви, дори по-добри резултати от рефлексния масаж на стъпалата.
Рефлексния масаж на стъпалата има много преимущества:
– Може да се използва почти навсякъде и по всяко време. Докато патувате с автобус, влак или самолет; ако сте на опашка в магазина или чакате лекаря, зъболекаря или фризьора; докато си почивате през обедната почивка или гледате телевизия.
– Лесен е да се практикува както върху себе си, така и на другите. Ръцете са много достъпни и могат да бъдат третирани толкова често, колкото е необходимо. Това е съвършена форма на самолечение.
– Може да подсили работата, която се извършва от професионален рефлексолог(масажист), и така да ускори времето за възстановяване.
– Ако например кракът е пресилен или счупен, тогава работата върху ръката се превръща в необходимост, тъй като рефлексния масаж на стъпалата е противопоказаен.
– Ако стъпалата са инфектирани или ако част от тях са засегнати, например с обикновена гъбична инфекция като атлетично стъпало или вирусна инфекция като брадавица, е препоръчително да се третират ръцете.
– Когато стъпалото или част от него е възпалена, трябва да се третират ръцете. Може да има съсирек в палеца, който може да бъде мъчително, болезнено подуване на първата става на палеца или тежък ревматоиден артрит.
– Ако Стъпалото е било ампутирано, тогава рефлексния масаж на ръцете е естествен избор.
– Ако човек е твърде срамежлив или притеснителен, за да покаже стъпалата си, или се притеснява, че лечението ще бъде твърде гъделичкащо, тогава рефлексния масаж на ръцете е благоприятен.

Как действа?
Не е напълно изяснено как и защо рефлексотерапията действа. Все пак лечебната сила на рефлексотерапията се доказва всеки ден. Има няколко теории и според всяка от тях съдържа елемент на истина – нито една отделна теория не може напълно да задоволи скептичен ум. Има нещо голямо в този свят, което не може да бъде напълно обяснено. Фактът, че рефлексотерапията действа е достатъчно доказан. Трите основни теории са както следва:

Теория за кристалните депозити
Много рефлексолози смятат, че ако човешкият метаболизъ не функционира правилно, тогава отпадъчните продукти като пикочна киселина и излишният калций се депозират в ръцете и стъпалата. Тези кристални депозити могат да бъдат разпръснати чрез прилагане на рефлексотерапия и да бъдат елиминирани.

Теория на нервните окончания
Има хиляди нервни окончания в ръцете и краката, които имат връзки с много части от човешкото тяло. По правило стимулирането на тези нервни окончания отговаря навсякъде в тялото.

Теория на енергийния поток
За да се поддържа оптимално здраве, е съществено енергията Чи да протича свободно. Всички Натрупвания в този поток ще причинят болести и лошо здраве. Чрез масажиране на огледалните зони натрупванията са освободени и енергията Чи може да тече свободно, давайки възможност на лечението да заеме място. Рефлексолозите вярват, че има десет енергийни зони.

 

Рефлекторен масаж на ръце и крака

Post Categories: Видове масажи
Tags: , , ,