Възстановителен масаж

жъзстановителен-масаж-спортен

Възстановителен масаж – основен способ за възстановяване на мускулатурата след спорт или тежък физически труд.

При спортистите след изморителна тренировка или състезания се прилага друг вид спортен масаж, който отстранява умората и с него се цели да се ускори възстановяването след спортно напрежение. Този вид масаж може изцяло да се прилага и от хора, които не спортуват, за да подобряване и ускоряване на възстановителните процеси след всякакъв вид изтощение и напрежение, предимно физическо.
Въздействието на този масаж съществено се увеличава, ако е предшестван от добро загряване под топъл душ или в потилното помещение на сауната.
Възстановителен масаж обикновено е комплексен, подобно както и подготвителният. Той обаче е по-спокоен, по-бавен и по-лек. Използват се предимно бавно оглаждане, леко размачкване и разтриване. Несе прилагат ударни похвати (особено дълбоките) и въртенето на ставите. Всички движения на масажиста трябва да бъдат насочени към средата на тялото, т.е. към сърцето или поне натискът по посока към сърцето да е по-силен, отколкото в обратна посока.
Тъй като някои похвати не се прилагат, възстановителн масаж трае около 30 – 40 минути. При по-малка умора той се прави около половин час след спортно натоварване, а при по-голяма умора – след три до шест, а дори и повече часа. Възстановителният масаж е недопустим непосредствено преди спортно натоварване, тъй като за известно време намалява общата способност за пълна физическа мобилизация. И напротив – проведен най-малко седем часа преди физическо натоварване, той повишава общата физическа сила.
При възстановителния масаж се обръща голямо внимание на гръдния кош, за да се увеличи белодробната вентилация. След масаж на гръдните мускули се поглажда долната част на гръдния кош, като се глади от гръдната кост встрани и нагоре. След поглаждането се прилага разтриване на междуребрените мускули и страничния зъбчат мускул, като движенията на пръстите в междуребрените пространства са по посока на подмишничната ямка. Страничният зъбчат мускул се открива най-добре, ако масажираният легне настрани и повдигне свободната си ръка нагоре над главата. Поглаждането и разтриването се изпълняват нагоре към горния ъгъл на лопатката. Спортистът трябва добре да вдиша, а при издишването да му се помага с притискане на дланите на ръце върху долните две половини на гръдния кош.
При възстановителния масаж се отделя особено внимание и на състоянието на ставите, и главна на ония, които са били натоварени най-много. Известно е, че местата, където мускулите минават в сухожилия, както и самите сухожилия и техните залавни места изпитват умора най-остро. Върху тези част се прилагат внимателно разтриване и пасивно-активни движения. Разтриването се извършва така, че да не остане нито една част на ставата незасегната. Пасивно-активните движения трябва да се изпълняват по осите на движенията в обема на ставите без прекомерни усилия.

Възстановителен масаж

Възстановителен спортен масаж

Освен след състезание възстановителен масаж се прилага и между отделните кръгове на състезанието. Целта му е да се успокои възбудената нервна система и да се възстанови работоспособността на изморените центрове в кората на главния мозък. Прилагат се леки безболезнени похвати, разтриване, размачкване, полюляване и поглаждане върху активно заангажираните в състезанието мускули и стави.

Post Categories: Видове масажи