Въздействие на масажа

масаж на гръб

Физиологично въздействие на масажа върху ставите и околоставните тъкани

Функцията на ставите зависи от състоянието на ставните хрущяли, от синовиалната обвивка , от количеството синовиална течност, от състоянието на ставната капсула и на околоставните органи, главно сухожилията. Снабдяването на ставните повърхности с кръвоносни съдове е бедно. Ставният хрущял няма свои собствени кръвоносни съдове и се храни храни посредством синовиалната течност и от кръвоносната мрежа на синовиалната обвивка. Затова ставният хрущял лесно се износва, изсъхва и се сбръчква щом се наруши неговото и общото на ставата хранене. Синовиалната обвивка е богата на кръвоносни и лимфни съдове и нерви. Отгоре тя е покрита с фиброзна обвивка, има голямо количество синовиални власинки, които много лесно отделят трансудат и ставата оттича.
Синовиалната обвивка може при възпалителни процеси и продължителна имобилация да се разраства и да покрива хиалиновия хрущял на ставната повърхност, с което движенията на ставата се ограничават повече или по-малко съобразно големината на разрастването. В спорта често се създават положения, при които някои стави остават по-продължително време в статично положение. При статичните положения кръвообращението на ставата се нарушава, синовиалната течност намалява. Околоставните тъкани и околоставните торбички отичат, задебеляват и смущават движенията.
Масажът прилаган редовно върху ставите, отстранява тези неприятни последици от намелените движения. Той поддържа правилното кръвообращение в ставата, с което се поддържа храненето на хрущяла и капсулата. Под въздействие на масажа тъканите в самата капсула се и около нея запазват еластичността си и дори я увеличават. Масажът, като подобрява лимфоотиичането , отстранява подпухналостта и отока около ставите, с което също се подобрява храненето на тъканите. Това довежда до запазване еластичността на сухожилията, което прави движенията в ставите по-леки и по-резултатни.
Масажът е особено ценен при спортни травми в ставите. Той допринася  за бързото възстановяване на преразтеглените сухожилия и ставните капсули, което се получава след дисторзия и луксация. Той отстранява бързо екстравазата около травмираната става и допринася за бързото резорбиране на кръвоизлива.

Post Categories: Видове масажи
Tags: